Historie

Een weddenschap met gevolgen.

 

We noteren, september 1968.
Twee personen, een weddenschap inzet, het nodige bier.

Wie heeft de beste conditie? De voetballer of de scheidsrechter?
Uiteindelijk bleek de scheidsrechter over 15 kilometer te beschikken over de beste conditie. 15 kilometer over de dijken in Pannerden en omstreken.
Een weddenschap met gevolgen! De Dijkencross Pannerden was geboren.

In 1968 hadden deze twee personen er geen enkele notie van welke gevolgen deze schijnbaar argeloze weddenschap teweeg zou brengen in Pannerden. Deze twee personen en het destijds in allerijl gevormd comité waren de grondleggers van de Dijkencross Pannerden. Na enkele jaren bevolkten honderden lopers en loopsters, de laatste twee zondagen van het jaar en de eerste twee zondagen van het daaropvolgende jaar, de dijken rondom Pannerden. Wind, regen, hagel en sneeuw trotserend. Zoals een correspondent van de Gelderlander in zijn krant schreef “het trotseren van de elementen maakt de Dijkencross speciaal”

De Dijkencross Pannerden werd een begrip in de atletiekwereld. Opgenomen in de trimloopboekjes van de KNAU en trok atleten uit alle windstreken.

Ook bekende atleten vonden de weg naar Pannerden zoals: Gerard Tebroke, Gerard Nijboer en niet te vergeten Bram Som. Bram Som begon in zijn jeugdjaren in Pannerden aan zijn imposante carrière als atleet.