Dames laten van zich spreken in Dijkencross Pannerden

Door Benno Stevering

PANNERDEN – Het was de winnaar van de tien kilometer van vorige week, Daan Reintjes uit Oud-Zevenaar die dit keer de vijf kilometer (feitelijk 5,3 km) op naam schreef in 16.09 minuten. Voor een snellere tijd stond er een ongunstige wind. Daan gaf aan dat de kerstdagen niet goed waren voor zijn maag. Wel ging hij zo hard mogelijk, maar was het een nadeel dat hij niemand bij zich had. Vader Frank Reintjes uit Oud-Zevenaar die lange tijd geen wedstrijd meer had gelopen dwong met 19.41 minuten respect af en werd snelste vijftig plusser.

Dames doen van zich spreken in Pannerden

 De 25-jarige Eline de Jong, op vakantie bij haar ouders in Didam ging vrij open de vijf kilometer in en won overtuigend met grote voorsprong. ‘’Dit keer klokte ik een snellere tijd dan vorige week. Net als Saskia de Jong beviel de rustige start goed. Mijn finish ging in 19.45 minuten. Frank Reintjes, vader van Daan hield me even uit de wind. Qua temperatuur was het warmer dan vorige week en minder guur. Dit keer was het niet glad, maar je kan je wel verstappen.  Ik ga volgende week voor een tijd van 19.30 minuten. Mijn persoonlijk record staat op 17.26 minuten. Ik ga voor de gehele competitie. Normaliter train ik vijf keer per week bij atletiekvereniging Asterix in Eindhoven waar ik nu woon en werk bij ASML als optisch design ingenieur. Ik heb als doel gesteld de 8 kilometer in Apeldoorn, de midwintermarathon. Ik ben een subtopper, vorig seizoen heb ik al mijn pr s verbeterd en richt me komend seizoen dan ook niet op een NK. Daarvoor moet ik echt nog wel een stapje maken. Ik ben nog niet aan mijn top. Om komend seizoen weer nieuwe pr s aan te scherpen moet ik echt volhouden met trainen.’’

Op de tien kilometer was het een mooie strijd tussen de Arnhemmers Frank Futselaar en Dennis van Delft. Futselaar won de strijd met enige voorsprong en realiseerde 32.04 minuten. ‘’Dit was een mooie training waarbij ik op een groot deel van het parcours de wind mee had. Gemiddeld liep ik 3.16 minuten per kilometer. Mijn focus ligt op kwalificatie voor de Olympische Spelen of mijn pr op de marathon aanscherpen. Al met al zou het prettig zijn een goede marathon te lopen.  Met het nieuwe Olympische kwalificatiesysteem verwacht ik meer kansen. Ik wil in 2022 twee marathons lopen. We zijn verder nog in onderhandeling met de Rotterdam marathon. Nog steeds staat mijn mooie tweede plek op het NK marathon. Ooit hoop ik nog eens Nederlands Kampioen te worden op deze afstand. In Namibië zal ik nog een trainingskamp op hoogte afronden. Verder kom ik de Nationale top tegen in Schoorl bij het NK waar we strijden om de medailles. Men verwacht een heel sterk veld aan de start. Iedereen kijkt er naar uit!’’  Van Delft was content met 33.02 en werd tweede. Futselaar onderstreepte het talent van de Arnhemmer.  Van Delft werd immers vandaag ook weer tweede op de vijf kilometer achter Reintjes. Milan Verheugen uit Arnhem liep naar een uitstekende derde plek in 34.52 minuten.  Doetinchemmer Marcel Vervelde toonde zijn discipline en zette een mooie tijd van 36.01 minuten op de klokken. Maarten Hoksbergen uit Didam toonde steeds meer progressie op de tien kilometer en werd vierde in 36.23 minuten. Michel Elshof uit Kilder wist met 36.33 minuten opponent Fred Keurntjes uit Zevenaar op twee minuten achterstand te houden.

 De 23-jarige Roos Robbesom uit Utrecht beoefent twee jaar atletiek en was superieur op de tien kilometer met een winnende tijd van 39.12 minuten. Haar pr staat overigens op 37.55 minuten. ’’Het was voor mij de eerste keer in Pannerden, een erg mooie omgeving en gezellige sfeer. Ik loop de competitie in Pannerden mee, daarna vindt de opbouw naar de marathon plaats. Het is hier compleet anders lopen dan in de binnenstad van Utrecht waar ik de Singelloop op naam schreef. Opvallend voor mij is het vele groen, de natuur en de mooie dijken. Begin december liep ik de Valencia marathon in 3u en 28 seconden. In Frankfurt wil ik onder de 3 uur lopen, een nieuwe uitdaging. Ik train vier maal per week en drie keer train ik in de sportschool.’’  De Duivense Eline Venneman wist met 40.06 minuten net niet onder de veertig minuten grens te duiken.  Derde vrouw op de tien kilometer werd triatlon veterane Marian van Hilst uit Steenderen. Zij crosst de gehele competitie mee. Onlangs won ze nog een tien bij een cross in Almen. ‘’Ik had nu twee jonge meiden voor me. In 2022 doe ik mee aan de Ironman in Klagenfurt en aan het NK in Almere waar ik mijn titel verdedig. Je moet immers overal je best doen. De Spijkenisse marathon waar ik onlangs 3.10u liep, paste prima in mijn schema.’’  Danielle Bragonje uit Zevenaar werd tweede in haar categorie met 44.41 minuten en finishte voor Mirjam Lueb uit s’-Heerenberg. Dit keer was er een grotere deelname in Pannerden tijdens de tweede editie. De geoliede machine van het Dijkencross comite is aangevuld met enkele dames in het bestuur. Zij namen ook de prijsuitreiking over van voorzitter Janssen. Lof ook voor het teamwork in de uitslagenverwerking, zodat er snel na afloop van elke wedstrijd een nauwkeurige uitslag gepresenteerd kon worden.